Svadištan čakra

Na sanskritu reč svadištana znači „sopstveno boravište“. Fizička lokacija ove čakre je u dnu kičme, kod trtične kosti. Ako stavite ruku na ovo mesto osetićete malo izbočinu odmah iznad anusa. Ovde se nalazi svadištan čakra. Kshetram svadištan čakre, njen kontaktni centar se nalazi na nivou pubilne kosti na prednjoj strani tela.

Kažu da je svadštan čakra nekad bila sedište kundalini, ali se ona desio pad i ona se spustila u muladar čakru. Svadištan je prevashodni dom šakti.

Svadištana ima veoma jaku povezanost sa podsvesnim umom i ona je skladište za samskare (mentalne impresije, programe). Kaže se da se sve karme naših prethodnih života, prethodnih iskustava i impresija nalaze u centru našeg mozga koji je povezan sa ovom čakrom.

Svadištana je centar gde se prvenstveno zanimamo za nalaženje zadovoljstva i okrenuta je sticanju te senzacije kroz organe čula u obliku hrane, seksa, pića itd... Ona se razlikuje od muladar čakre po tome što smo, kada boravimo u muladar čakri, motivisani sticanjem osećaja bezbednosti, dok je svadištan čakra okrenuta zadovoljstvima vezanim za materijalne objekte. U ovoj čakri samskare će se manifestovati kao preplavljujuća želja za hranom, seksom, stimulantima...

Svadištana simboliše vodu i uskoje povezana sa čulom ukusa. Organi vezani za nju su bubrezi i seksualni organi. Svadištana se predstavlja kao prljavo žuti lotos sa šest latica. Njena jantra je beli mladi mesec i biđa mantra je vam. Životinja povezana sa svadištan čakrom je beli krokodil. On predstavlja kretanje karmi pod površinom, i takođe je simbol nesvesnih, još ne formiranih karmi.

 

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare