O yogi

Yoga je intgeralni naučni sistem i kao takva bi trebala da bude prisutna u našim svakodnevnim životima. Ona je najvrednije nasledje prošlosti, bitna potreba sadašnjice i kultura budućnosti.

Joga koju poznajemo danas razvila se u delu tantričke civilizacije koja je postojala u Indiji i u svim delovima sveta. U drevnim vremenima tehnike yoge se nisu zapisivale. Prenosile su se sa učitelja na učenika kroz direktno praktikovanje pod kontrolom učitelja.

Prvi pisani tekstovi su drevne Tantre i Vede, a prvi potpuni zapis zove se "Yoga sutra".

Ako postoji nauka koja se bavi pitanjem na koji način čovek može što bolje da funkcioniše na svim nivoima onda je to yoga. Počinje se sa uspostavljanjem ravnoteže na nivou fizičkog tela koje je u stvari za većinu nas prepoznatljiva polazna tačka. Zauzimanjem oređenog položaje asane i osvešćivanjem disanja spontano i automatski se uspostavlja balans na nivou fizičkog tela i on se se reflektuje na sve ostale nivoe našeg bića.

Isto tako kada pomoću tehnika disanja ili sa osvešćivanjem samog udaha i izdaha produbimo i proširimo disanje rad srca postaje smireniji a rezultat je smireni um i uravnoteženo funkcionisanje na mentalnom nivou našeg bića. Kada uspemo da se potpuno opustimo i smirimo telo, kada disanje postane uravnoteženo, nastupaju trenuci duboke relaksacije koji mogu da imaju efekat kao da smo dugo i dobro spavali i isto tako da nam ukažu i na druge nivoe našeg bića.

Svesnost i yoga

Rezultat svake akcije je srazmeran nivou svesnosti koji je prisutan u toku akcije. Sastavni deo svake Yogičke prakse je svesnost. Postepeno počinjemo da uspostavljamo bolji kontakt sa telom da čujemo informacije koje nam šalje, sveobuhvatnije shvatamo kakav je naš odnos sa okolinom, odakle dolaze inspiracije, misli, snovi, ideje. Kroz svesnost otkrivamo značaj svakog trenutka, radost življenja i dobijamo osećaj ispunjenosti.

Yoga i zdravlje

Cilj yoge je pre svega u prevenciji ali isto tako može da doprinese da se poremećeno funkcionisanje na bilo kom nivou otkloni. Ona je metoda koja putem praktikovanja poboljšava psihofizičko zdravlje. Sa medicinske tačke gledišta, asane tehnike disanja i relaksacije deluju na kardiovaskularni sistem, normalizuju krvni pritisak, poboljšavaju funkcionisanje organa za varenje, otklanja se napetost u mišićima, povećava se njihova pokretljivost i elastičnost, nervni sistem se opušta i smanjuje se stres i nervoza.

www.yogavision.net
www.yogamag.net

 

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare