Samo ljubav

 Samo ljubav Samo ljubav Samo ljubav

Moć repeticije

  

            Svako od nas, svakog dana u mislima ponavlja određenu reč ili frazu. Bez obzira na to da li je u pitanju nešto što nas brine ili ne, ovaj proces ima snažan uticaj na ono što osećamo na fizičkom nivou. Osvešćivanjem svojih misli i izgovorenih ili neizgovorenih reči, uspećemo da preusmerimo snagu ponavljanja za svoje dobro, kao i za dobro drugih.

 

 

“Situacija nikada nije glavni uzrok nezadovoljstva, već naše misli o njoj.”

Ekart Tol

 

 

            Ponavljanje je književni postupak – ponavljanje reči ili rečenice sa namerom pojašnjavanja ideje. Mi ga  možemo koristiti u svakodnevnom životu, kako bismo se približili onome što ideja podrazumeva. Postoji više tipova ponavljanja koji se koriste u poeziji i prozi. Međutim, postoji praksa ponavljanja mantri  koje su nastale na Tibetu i u Indiji, od kojih možemo imati velike koristi. Repeticija mantreje toliko moćna da može imati uticaj na telo, duh i emocije.

Ove potentne rečenice nisu samo skupovi nasumičnih reči. One su prefinjene kompozicije. Njihovim ponavljanjem stvaramo vibracije koje menjaju naš um i naše telo. Mantre su zvuci, sveprisutni, a njihov eho odzvanja u svakom delu Univerzuma. Može se reći da je svako zvučno ponavljanje neka vrsta mantre. Zvuk našeg daha je mantra. Zvuk naših koraka je mantra. Zvuk kapi kiše je mantra. Zvuk cvrčaka je mantra.

            Otkako sam otkrio jogu u njenom suštinskom značenju, počeo sam i sam da osećam ove snažne efekte. Nakon moje prve posete ašramu prošle godine, posvetio sam se ovoj praksi koja me do sada nije izneverila. Mantre su izuzetno važan deo izvornih jogičkih učenja.

 

“Promenite svoje misli. Izdignite se od samostvorenih ideja o sreći i nesreći.”

Svami Satjananda Sarasvati

 

  

            Kada sam počeo da koristim mantre, trudio se sam se da ne odstupam od poštovanja pravila ponavljanja onoga što je zadato ili odabrano. Time sam stvarao nepotreban pritisak na sebe, što me je udaljilo od radosti koju sam mogao da osetim. Iako nisam siguran kada se to tačno dogodilo – nastupilo je vreme kada sam se potpuno prepustio praksi, bez promišljanja o njoj. Tek tada sam počeo u njoj da uživam. Isto se dešava i sa kreativnošću – ona nastupa kada prevaziđemo ograničenja sopstvenog ega i potrebu za takmičenjem. Od tog trenutka ova praksa ušla je u moju svakodnevnu rutinu. Ponavljanje mojih mantri postalo je obavezno kao umivanje ili pranje zuba svakog jutra. Kao što jednostavnim ritualima pripremam fizičkotelo, tako i ponavljanjem mantri pripremam svoje energetsko telo. Teško mi je da rečima iskažem osećanje koje se razvilo u meni stalnim praktikovanjem ponavljanja mantri. Počinje razlikovanje suptilnih energetskih nivoa od fizičkog tela, i odjednom nastaje svest o svim našim unutrašnjim mogućnostima, kao i svest o tome ko smo zaista. Crno bela slika ustupa mesto svim bojama našeg bića.

            Proces mentalnog ponavljanja i pamćenja mantre zove se Japa. Stalnim ponavljanjem Japa postaje deo našeg uma i zvuk mantre kontinuirano odzvanja u našoj svesti. Tada postaje Ajapa Japa, Japa koja ne podrazumeva napor koji je obično neophodan za inicijalno ponavljanje mantre. Repeticija mantri može biti sinhronizovana sa disanjem. Redovno praktikovanje Jape dovešće do mnogo dubljeg razumevanja sebe, razotkrivanjem novih nivoa uma i tela.

            Ponavljanje mantrije sjajan način za produbljivanje vežbanja joge, kao i za sve koji žele da stupe u kontakt sa istinskim sobom. Bez obzira na to da li je u pitanju univerzalna ili lična mantra ili afirmacija koju smo sami osmislili, njen efekat je srazmeranenergiji koju u nju ulažemo.

            Neki od nas posvećuju previse vremena ljubavi koja se nikada neće realizovati, ne shvatajući da je ljubav svuda oko nas. Sve je ljubav ako joj damo šansu u našoj realnosti. Sve je ljubav samo treba da naučimo da je primimo. Ponavljanjem mantre učimo da primimo ljubav i pozitivnu energiju.

            Ne morate čekati idealan trenutak ili više slobodnog vremena da biste se posvetili ovoj praksi. Potražite vašeg lokalnog joga učitelja koji će vam dati savet i podršku.

 

 

 

Veljko Stojanović

 

Joga instruktor

 

 

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare