Prana - životna sila

Prana je prisutna u svakom aspektu kreacije. Bez prane, ne bi bilo postojanja. Ako bi se prana povukla iz univerzuma, sve bi se dezintegrisalo. Vetar duva i reke teku zbog prane. Avioni, vozovi i kola se pokreću zbog prane, radio talasi putuju zbog prane. Svaki  objekat u kreaciji pluta u širokom, sveprožimajućem moru prane i prima sve što mu je potrebno da postoji odatle.

 

Individualna prana

Svako biće se sastoji od prane koja mu daje život i postojanje. Količina prane u svakoj individui može se videti po moći ličnosti koja ukazuje na nečiji prirodni kapacitet da rukuje pranom. Neki ljudi su uspešniji, privlačniji i više fascinantni od drugih zbog nivoa prane kojom raspolažu.

Reč prana se često prevodi kao dah. Ali prana nije niti kiseonik niti vazduh koji dišemo. Jogiji su dokazali da osoba može da prestane da diše, ali da nastavi da živi. Ovo se dešava pomoću prane. Ali kad prana ode iz tela, odlazi i život.

Svako je rođen sa odličinom količinom prane, ali ta količina i njen kvalitet se stalno menjaju tokom života. Pozitivne misli, uzvišena osećanja i jogičke prakse generišu visoke niove prane. Jogi raspolaže izobiljem prane unutar sebe kao što baterije sadrže struju. Megavati njegove prane isijavaju snagu i energiju snabdevajući pranom sve koji dolaze u kontakt sa njim.

Na materijalnom nivou mi pranu primamo takođe iz okruženja, hrane, vode sunca i vazduha.

                                                

 

Pranička vrednost hrane

Najviše prane sadrži voće, sveže povrće, žitarice, maslinovo ulje, morska riba i rakovi i školjke. U sledeću klasu spadaju jaja, ulje kikirikija, vino, kuvano povrće, šećerna trska i kuvana riba. U treću kategoriju, sa vrlo malom količinom prane spadaju kuvano meso, kobasice, kafa, čaj, čokolada, džemovi, sir i beli hleb. Četvrta kategorija predstavlja hranu bez imalo prane u sebi, i to su margarin, alkohol, rafinisani beli šećer i belo brašno.

Zbog ovoga jogiji vode računa o načinu na koji se hrane.

 

Pranička vrednost vazduha

Čist vazduh je esencijalan za život i zdravlje, ne samo da bi zadovoljio potreban unos kiseonika, već i potrebu za pranom. Kvalitet vazduha koji dišemo utiče direktno na naš energetski nivo. Vitalnost i energičnost koju osećamo blizu vodopada ili visoko u planinama je zbog količine prane u vazduhu koja je na ovakvim mestima veoma visoka. Sa druge strane kada smo izloženi zagađenju ili recikliranom vazduhu energetski nivo brzo počne da opada. Nauka je ovo objasnila pojmom jona, naelektrisanih čestica. Pozitivni i negativni joni su komponente vazduha koji dišemo. Kada udišemo negativne jone povećavamo količinu prane u telu.

U zatvorenoj sobi u modernom gradu ima manje od 200 negativnih jona po hvadratnom metru, a na planinama oko 20 000.

 

Rad sa pranom

Prana se ne prima samo iz spoljašnjih izvora, ona takođe može da se samostalno generiše i upravlja. Možemo da radimo sa sopstvenom pranom da povećamo vitalnost, volju i snagu, da lečimo bolesti, povećavamo sposobnost i efikasnost i da evoluiramo na više nivoe svesti. Ovo je cilj pranajame, tehnike disanja. Dah je spoljašnja manifesacija prane.

Pranu najviše troši mozak. Ako  mozak nema dovoljnu količinu prane, um postaje nemiran i uznemiran i konstantno uranja u negativne misli. Ovo može da se primeti u situacijama kada smo gladni i autmatski postajemo nervozni i zlovoljni.

Iako je dah grublji od prane koja je suptilna, ove dve pojave su neraskidivo povezane. Možemo da utičemo na nivo prane u telu pomoću daha. Kada utičemo na pranu kroz upravljanje dahom, utičemo na sve funkcije tela, mozga, uma i svesnosti. Pranajamom povećavamo količinu prane kojom raspolažemo.

Ipak, nekoliko ciklusa pranajame urađenih u žurbi neće doneti puno promena. Uporna i redovna praksa sa dubokom koncentracijom, svesnošću i verom su ono što čini pravog jogija.

 

Lidija Miljković

Joga instruktor

 

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare