Muladar čakra

„Mool“ na sanskritu znači koren ili baza, „adhara“ znači podrška. Muladara je fundamentalni koren ili baza individualnog ljudskog postojanja.

Muladara se nalazi u perineumu kod muškaraca, na pola puta između anusa i genitalija, a kod žena je kod grlića materice, gde se vagina i materica spajaju. Nalazi se otprilike 2-3 santimetra unutar tela.

Iz muladare tri glavna nadija, energetska toka – ida, pingala i šušumna se izdižu i penju se kroz druge čakre do agja čakre. Tako da je muladar čakra zapravo direktno povezana sa agja čakrom u centru mozga. Dakle stimulišući muldar čakru moguće je probuditi intuiciju.

U tantri i jogi, kao i u mnogim drugim sistemima, veruje se da kundalini boravi u muladar čakri, uvijena kao uspavana zmija. Muladar čakra je najniža čakra kod čoveka , a najniža kod životinja. Kada čovekova svesnost ovde boravi on je nesvestan sebe, ali kada buđenje počne da se dešava njegovo razumevanje i svesnost dolaze do izražaja.

Muladara je centar gde je pojedinac skoro potpuno egocentričan i zainteresovan za sticanje lične sigurnosti, novca, materijalnih objekata, hrane, prijatelja.. Karme prethodnih stadijuma evolucije se manifesuju u obliku besa, pohlepe, ljubomore, strasti, ljubavi, mržnje, spavanja...

Prema filosofiji Samkje muladara je povezana sa čulom mirisa i sa pokretom nogu.

Muladaru predstavlja tamno crveni lotos sa četiri latice. Njegova jantra je žuti kvadrat a biđa mantra, semena vibracija tatve, je lam.životnja koja oslikava karakteristike ove tatve je slon sa sedam surli. Ovaj slon nosi veliki um i kreativnost. Sedam surli predstavljaju sedam čakri i sedam minerala koji su esencijalni za ljudsko telo.

                                                                                         

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare