Manipur čakra

Manipur bukvalno znači „grad dragulja“. Nalazi se iza pupka u kičmi i ona je skladište prane, životne sile. Ovaj centar je povezan sa toplotom, vitalnošću, dinamičnošću. Manipur se često poredi sa sunčevom svetlošću bez koje ne bi bilo života. Kao što sunce isijava energiju i svetlost, tako i manipur čakra isijava i rasporedjuje praničnu energiju kroz celo telo, regulišući na taj način životne procese i napajajući ih energijom.

Kao sedište digestivne vatre, ova čakra reguliše funkcionisanje pankreasa i digestivnih organa. Blokade u ovom centru proizvode poremećaj u varenju, probleme sa cirkulacijom, dijabetes i nestabilni krvni pritisak. S druge strane snažna manipur čakra manifestuje se odličnim imunitetom i snagom. Kada je izbalansirana ova čakra stalno, poput elektrane, snabdeva celo biće  energijom – što rezultira upostavljanjem balansa i snage.

Manipurom najviše dominira radžas – aktivnost, dinamičnost, snaga i volja .Životinja koja predstavlja ovu čakru je ovan. Ovaj centar je povezan sa pranamaja koshom i njegov element je vatra. Predstavlja se svetlo žutim lotosom sa deset latica. Biđa mantra ovog centra je Ram.

 

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare