Joga Nidra

Joga nidra znači jogički san. San odmara telo, ali joga nidra odmara i um i telo. Kada spavate, vaša svesnost spava u vaše astralnom telu, ali tokom jogaa nidre svesnost je budna unutar vas. Joga nidra vrši dve izuzetno bitne funkcije. Otklanja umor i osvežava telo. Stres i napor svakodnevnog života stvaraju napetosti i onemogućavaju mir uma. Joga nidra otklanja tenzije i vraća elastičnost uma.

                                                                 

Nelagode svakodnevnog života se skupljaju u našem podsvesno umu i tokom vremena počinju da prave probleme i utiču na naše opšte stanje. Kao što naš dom treba da se čisti svakodnevno kako bi bio uredan, slično, kako bi naša ličnost bila zdrava, potrebno je da otklonimo samskare, mentalni prašinu koji se stalno taloži u našoj podsvesti. Joga nidra nas pročišćava od mentalnih nečistoća i čisti nam put do spiritualnog napretka.

Joga nidra je stanje u kome niti spavamo, niti smo budni. Ako zaspite, to nije joga nidra, ako ste potpuno budni onda to opet nije joga nidra. Joga nidra je stanje gde postoji svesnost o svesnim, podsvesnim i nesvesnim delovima uma. Ovo je savršena terapija. Otklanja sve psihološke abnormalnost i samkare i pomaže vam da postanete ono što zaista jeste.

Joga je jedna od osnovnih tehnika za sticanje unutrašnjeg mira. Najbitnija stavka u joga nidri kao i u drugim praksama je da ne smete da zaspite. U joga  nidri san pokušava da vas nadvlada. Ako možete da prevaziđete ovu slabost, izgradićete volju, a kroz volju možete da napravite velike stvari u životu. Ako san krene da nadolazi fokusirajte sa na fizičko telo ili na činjenicu da san pokušava da vas nadvlada i posmatrajte ga. Ako slike krenu da nadolaze, posmatrajte ih. U joga nidri, kada osećate da ste nesvesni, to zapravo znači da ste svesni nesvesnog.

Kada radimo joga nidru najbolje je da pred početak uradimo nekoliko pranajama. Tokom joga nidre je jako bitno da ostanemo budni. Ako zaspimo samskare neće biti uništene i neće biti napretka.  Ona ne bi trebalo da se radi posle obroka. A osobe sa mentalnim oboljenjima bi trebalo da je rade 3 puta dnevno, po sat vremena, posle pripremne ture asana i pranajama. Ono što pojačava efekat ove prakse je tratak, meditacija na plamen sveće, ali ako za ovo nema uslova odlični su i šambavi mudra ili nasikagra drišti. Mnogi mentalni i fizički dizbalansi mogu da se izleče joga nidrom. Ovo je psihosomatska tehnika i može neverovatno da oplemeni naše živote.

Svami Satjananda Sarasvati

GOPI YOGA CENTAR Kralja Milutina 34, sprat 2, stan 6, 11000 Beograd 064 291 38 68

Powered by NormaReclamare